Förändring och ADHD

25.08.2023

🔹 ADHD och förändring. Sedan några år tillbaka är "difficulty with transitions" en officiell ADHD-symptom. Det intressanta är att det gäller all förändring, även årstider, helg, att börja skolan/jobbet, allt. Forskningen visar att ADHD-hjärnan känner en mycket större stress och blockering vid förändring än en neurotypisk hjärna gör. https://lnkd.in/dzi9SU5N
🔹 Men ni tänker - personer med ADHD ändrar sig hela tiden och letar efter nya kickar? Njae, så är det inte riktigt. Det handlar om dopamin, vi ändrar oss inte utan det är vår neurodivergenta hjärna som kidnappar oss i jakten på nya källor dopamin. Jag brukar likna den vid ett bi som flygger från blomma till blomma i jakt på nektar, det stannar en liten stund och när nektar är slut flygger den vidare till nästa blomma, och nästa...känner du igen dig i flera påbörjade projekt, vissa kanske bara hann vara en tanke?
🔹 Det intressanta i sig är att det inte är själva förändringen som är svår för oss utan problemet ligger i att belöningen ändras. För saken är den att vi kan prestera enormt väl i miljöer med stort förändringstempo när belöningen består densamma, t.ex. du spelar basket och ser korgen, din hjärna har tänkt ut en plan för att ta tre poäng, du är på g men plötsligt kommer en annan spelare och tar bollen, det spelar ingen roll, en ADHD-hjärna kommer inte att hänga sig utan kommer att motivera dig ännu mer till spelet eftersom belöningen består densamma, att ta poäng.
🔹 Däremot om belöningen förändras då ballar hjärnan ur och känner hot, skickar ut signaler till nervsystemet. Ångest, stress, blockering. Det gäller i alla situationer, hjärnan behöver extra energi för att både analysera den nya situationen och hitta belöningskällan, det kan ta tid och skapa stress. Belöningskällan=trygghet.
🔹 Har du nya medarbetare med ADHD, introducera dem mjukt innan alla andra kommer, inte på den stora kickoffen. I skolan bör alla barn med ADHD få möjlighet att besöka stället några dagar innan skolstarten för att träffa en trygg vuxen och bekanta sig med allt för att hjärnan ska kunna förbereda sig. Åker du på semestern, kolla kartor, bilder och läs på om stället, det skapar trygghet för hjärnan.
🔹 Sammanfattningsvis, ADHD-hjärnan söker dopamin, när den hittar en potentiell källa blir allt annat sekundärt, därför är förändringen svår, det blir som att plötsligt ta en skarp sväng när du kör i 180k/h. Risken finns att du hamnar i diket och kommer må dåligt.

Jolanta Eriksson Coaching AB
Sweden 
Alla rättigheter reserverade 2023
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång